Zahrada a exteriér

Kompostování domácího odpadu – potěší ekology a vám přinese užitek

Jak si založit kompost a jak efektivně na kompostování domácího odpadu? Podívejte se na praktické tipy!

Domácí hnojivo pro květiny

Jedním z typických znaků dnešní doby je bohužel také plýtvání. K tomu dochází takřka všude a ve všem. Věděli jste, že téměř dvě třetiny domácího odpadu, který končí v popelnicích, by byly možné ještě efektivně zužitkovat? Zcela ekologicky si můžete vyrobit domácí hnojivo pro výživu květin bez jakékoli chemie. Námitky, že nebydlíte na venkově, tu neobstojí. Kompostovat můžete i v paneláku nebo na balkoně!

10 kroků k zdařilému kompostování

Jestliže budete postupovat podle následujících deseti kroků, věřte tomu, že získáte účinné hnojivo, jehož složení by potěšilo ztýrané srdce každého ekologa!

  1. Pro domácí kompost je důležité nejdříve zvolit správné místo. Když máte zahradu, jste skutečně trochu ve výhodě, protože si zde můžete vyhradit místo na vyhazování zbytků nebo přímo postavit kompostér. Pamatujte na to, že tento prostor by měl být alespoň 1 metr čtverečný. Je to nezbytné kvůli správnému nastartování a zachování potřebného rozkladu i zabránění vysychání.
  2. Jestliže nepatříte mezi šťastlivce, kteří vlastní zahradu, nic vám nebrání, abyste si pořídili speciální kompostér menších rozměrů a k němu sbírací kompostové koše, sáčky. Odrazuje vás od pořízení kompostu zápach odpadkového koše ve vašem bytě? Nemusíte se ničeho obávat, kompost nepáchne! Kompostovací nádoby si můžete opatřit keramické nebo nerezové. Meze se však nekladou ani vaší fantazii, takže můžete vyzkoušet i zmrzlinovou plastovou vaničku.
  3. Kvalita kompostéru nezáleží na jeho tvaru, ale především na vzduchu, teplu a vlhku. Dbejte na to, aby se vzduch mohl dostat dovnitř kompostéru pokud možno bez problémů. Hmota v jeho vnitřku zraje přibližně čtyři týdny a je odvislá od teploty. Rychlost zrání stoupá s její výškou.
  4. Nepodlehněte dojmu, že kompostovat je možné všechno! Od správného složení je odvozena kvalita kompostu. Základ by měl tvořit zelený šťavnatý a hnědý suchý odpad. Do zeleného odpadu je možné počítat trávu, zbytky zeleniny a ovoce. Typickým zástupcem hnědého odpadu je papír. Do kompostu patří také drcené skořápky od vajíček, čajové sáčky a řada dalších věcí. Vyvarujte se toho, abyste do něho přidávali zbytky jakéhokoli masa, mléčné výrobky, stelivo pro zvířata, nahnilé ovoce nebo dětské plenky! Stejně tak se nehodí plast, sklo a kovy!
  5. Při tvorbě kompostu by se mělo začít hnědým odpadem a pak by se měly vrstvy střídat. Ideální poměr si musíte vysledovat sami, názory na něj se totiž různí. Někdo upřednostňuje převahu hnědého odpadu, jiný je pro rovnovážný poměr. Jestliže vám přijde kompost příliš suchý, přidejte zelený odpad a naopak.
  6. Do kompostu se snažte jeho složky přidávat rozdrcené alespoň na 5 cm, vše se tím urychlí!
  7. Pro kompostování na balkoně je ideální menší nádoba. Pravděpodobně do ní budete ukládat stejně jen kuchyňské zbytky.
  8. Výborným zlepšovákem jsou kompostovatelné sáčky, které můžete zakoupit v eshopech. Můžete je totiž dát přímo do kuchyňského koše a po naplnění s celým obsahem do kompostéru!
  9. Chtěli byste kompostovat a nemáte balkon? Pořiďte si do předsíně vermikompostér, kde se o rostlinné zbytky starají žížaly. Tento přístroj nevystavujte přímému slunci, ideální je teplota okolo 20 °C a vlhkost. Můžete jej mít bez problémů i v kuchyni, protože nepáchne.
  10. Jak poznáte, že je kompost už dostatečně zralý? Tato chvíle přijde v okamžiku, kdy se z něho stane drobivý a tmavý materiál, který připomíná hustou a vlhkou zeminu!